Dişlerin ve çenelerin dizilimini iyileştirmeye yardımcı olabilecek bir diş bakımı türüdür. Çocuklarda ortodontik tedavi özellikle önemli olabilir. Çünkü daha sonraki yaşamlarında daha ciddi diş problemlerinin gelişmesini önleyebilir. Tedaviye her yaşta başlanabilir ancak çocuklarda tedaviye başlamak için uygun zaman vardır. Çocukların ilk ortodontik muayenelerini 7 yaşına kadar yaptırmaları önerilmektedir. Bu yaşta kalıcı dişler çıkmaya başlamıştır ve dişlerin veya çenelerin dizilimi ile ilgili herhangi bir sorun tespit edilebilir.
Çocukları etkileyebilecek çeşitli ortodontik problemler bazıları şöyledir. Kalabalık dişler. Overbite (üst dişler alt dişlerin üzerine biner). Underbite (alt dişler üst dişlerin üzerine biner). Çapraz kapanış (dişler yanlış hizalanmış). Açık kapanış (dişler ısırırken birleşmez). Bu sorunlar çiğneme, konuşma güçlüğüne neden olabilir ve çene ağrısına ve diğer diş sorunlarına yol açabilir.
Çocuklarda Ortodontik Tedavi Çeşitleri Nelerdir?
Çocuklarda ortodontik tedavi, spesifik ortodontik probleme, çocuğun yaşına ve ihtiyacına bağlıdır. Geleneksel metal braketler, dişleri kademeli olarak hizaya getirmek için yapılır. Braket ve tel kullanan yaygın bir ortodontik tedavi türüdür. Şeffaf plak, dişleri hizaya getirmek için kullanılır. Dişlerde çapraşıklık veya çapraşıklığın olduğu durumlarda üst çeneyi genişletmek için genişleticiler kullanılır. Headgear bazen overbite veya underbite’ı düzeltmek için diş telleriyle birlikte kullanılır.
Çocuklarda Ortodontik Tedavi Faydaları
Geliştirilmiş görünüm ve benlik saygısı. Geliştirilmiş diş ve çene fonksiyonu. Daha sonraki yaşamda diş problemleri riskinin azalması. Dişleri temizlemesi daha kolay, çürük ve diş eti hastalığı riskini azaltır. Sonuç olarak, çocuklarda ortodontik tedavi için diş bakımının önemli bir parçası olabilir. Dişlerin ve çenelerin hizalanmasını iyileştirmeye yardımcı olur. Daha sonraki yaşamda daha ciddi diş problemlerinin gelişmesini önler. Olası sorunları erkenden tespit etmek için çocuklarının ilk ortodontik değerlendirmesi 7 yaşına kadar yapılmalı .
Mevcut çeşitli tedavi seçenekleri ile ortodontik tedavi, her çocuğun özel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarlanır. Ebeveynler, çocuklarının tedavi sırasında sorunsuz bir iyileşme süreci geçirmesine yardımcı olmalıdır. Bunun için şu adımlar atabilir. İyi ağız hijyenine teşvik edebilirler. Uygun fırçalama ve diş ipi kullanımı, tedavi sırasında diş çürümelerini ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir. İlk alışma aşamasında, çocuk sert veya kıtır kıtır gıdaları çiğnemekte zorluk çekebilir.
Çorba, patates püresi ve yoğurt gibi yumuşak yiyecekler daha kolay yenebilir. Rahatsızlığın önlenmesine yardımcı olabilir. Ortodontik apareyler gevşeyebilir veya kırılabilir. Bu da iyileşme sürecini geciktirebilir ve rahatsızlığa neden olabilir. Ebeveynler, çocuğu sert veya yapışkan yiyeceklerden kaçınmaya teşvik etmeli. Ayrıca aletlere zarar verebilecek çivi veya kalem ısırma gibi diğer alışkanlıklardan kaçınmaya teşvik etmelidir.
Çocuklarda ortodontik tedavi iyileşme süreci üç aşamaya ayrılabilir. Ebeveynler çocuklarının sorunsuz bir iyileşme süreci geçirmeleri için adımlar atabilir. İyi ağız hijyeni uygulamalarını teşvik ederek, yumuşak gıda diyeti sağlayarak iyi sonuçlar alınmasına yardımcı olabilir. Planlanan tüm randevulara katılarak da, tedaviden istenen sonuçları almasına yardımcı olurlar. Olası komplikasyonları anlamak, iyi sonuç elde etmek için önleyici tedbirler almak gerekir.